Ramsoy Ajans

2D / 3D Animasyon Filmi

Dünyanın her yerinden yeni içeriğe aç film, TV ve video oyunu hayranlarıyla, gelecek vadeden 2D ve 3D animasyon video için her zamankinden daha fazla fırsat var. Peki hangi animasyon tarzına dalmalısınız?

2D ile 3D animasyon arasındaki temel fark, 2D’nin daha sanatsal ve 3D’nin daha mekanik olmasıdır. Her karenin çizilmesi gerektiğinden 2B büyük miktarda çizim gerektirir. 3D animasyon, 3D modelleme ile esasen manipüle edilebilecek bir iskeletin verildiği ‘teçhizat’ ile çalışır.

Bilinmesi gereken bir şey varsa o da, ne 2D ne de 3D nesnel olarak daha ​​iyi değildir. İkisinin de kullanılmasını gerektirecek yerler farklıdır.

Klasik bir örnek vermek gerekirse, Mario 64, bir 3D oyun motoru kullandığı için 3D animasyona ihtiyaç duyuyordu. Öte yandan, klasik Mario’nun bir 3D animatör için hiçbir faydası yoktur çünkü sanat iki boyutludur. Bu oyunların hiçbiri modelleme tarzlarından dolayı birbirine tercih edilmiyor. İkisi de harika oyunlar.

Takip ettiğiniz tarz çoğunlukla modelleme tercihinize bağlı olacaktır. Yeni bir video oyunu, TV şovu, web dizisi veya hatta çizgi roman gibi statik bir ortam yaratıyorsanız, 2D animasyon video daha uygundur.

Bütçe gibi daha mekanik yönlerin devreye girdiği zamanlar vardır. South Park gibi bir gösteri için animasyon çok basittir ve 3D olarak yapılsaydı şüphesiz daha pahalı olurdu. Öte yandan Karlar Ülkesi gibi bir film, 2D kullanarak aynı ayrıntı düzeyine yakın bir yerde elde etmek çok pahalı olurdu.

2D Animasyon Nasıl Çalışır?

Hareket yanılsaması, bireysel çizimler hızlı bir şekilde birbiri ardına sıralandığında yaratılır. Bir saniyelik süre genellikle 24 kareye bölünür ve bir saniyelik animasyonda (24 fps) 24 benzersiz çizim veya iki kadar kısa olabilir. Tam teşekküllü 2D animasyon video aynı şekilde çalışır ancak çok daha karmaşıktır.

Artık Toon Boom Harmony ve Adobe After Effects gibi bilgisayar yazılımlarıyla, ana akım 2D üretim, çok daha hızlı ve daha uygun maliyetli dijital teknikler için bu geleneksel elle çizilmiş işlemlerin yerini kalem ve kağıt kullanarak değiştirdi. Bu, 2D Animatörlerin haftalar süren şeyleri dakikalar içinde oluşturmasına olanak tanır.

2D Animasyon Teknikleri

Elbette hayatı kolaylaştıracak teknikler var. Örneğin: sahnenin bölümleri durağansa, her kareyi yeniden çizmenize gerek yoktur, aynı görüntüyü kullanabilirsiniz. Arayı doldurma animasyonu, modelin statik parçalarının yeniden çizilmek yerine animasyon elde etmek için hareket ettirildiği oldukça yaygın hale geldi.

Bu tekniğin avantajı, özellikle modern animasyon yazılımı ile geleneksel 2D animasyondan çok daha hızlı olmasıdır. Olumsuz yanı, doğal görünümlü hareket elde etmenin çok daha zor olmasıdır.

3D Animasyon Nasıl Çalışır?

3D animasyon, birçok beceriyi içeren katmanlı bir süreçtir. Başlamak için gereken tek şeyin çizme yeteneği olduğu 2D animasyonlardan farklı olarak, 3D, ‘donanımlanmış’ ve animasyonlu 3D modeller gerektirir

3D animasyon video oluşturma yolundaki ilk adım, genellikle sahnenizin ve karakterlerin nasıl görünmesini istediğinizi çizmeyi içerir. Oradan, animasyonlu nesnenizin 3B modelini oluşturursunuz. Bu model daha sonra dokulandırılır. Yani modelinize renk ve detay eklenir.

Modelin teçhizata da ihtiyacı var. 3D model teçhizatı, modelin hareket etmesine yardımcı olan bir iskelet gibidir. Çoğunlukla, donanım gerçek bir iskeletin temel yapısını takip eder (eğer canlandırılan model bir insan veya hayvansa), tam olarak olmasa da.

Artık modeliniz canlandırılmaya hazır. Donanımlı modelinizi sahnenize bırakabilir ve poz vermeye başlayabilirsiniz. Her kareyi bir 2D animasyon için her kareyi çizdiğiniz şekilde pozlamak her zaman gerekli değildir. Modelin belirli bir parçasının olması gereken konumu belirlemek için anahtar karelerin kullanılması ve animasyon yazılımının aradaki kareleri enterpolasyon yapmasına izin verilmesi çok zaman kazandırabilir.

 

Yorum bırakın

Scroll to Top